Webshop bestellingen binnen 3/4 dagen bezorgd

Fotoverslag zwolle – Go Ahead Eagles (1-1)

Elk seizoen speelt Kowet een paar wedstrijden waar we al ruim van tevoren naar uitkijken. PEC Zwolle-uit is zo’n wedstrijd. Op zondag 17 september staat de eerste editie van de IJsselderby op het programma. Al ruim van tevoren is het uitvak volledig uitverkocht en dat laat zien dat deze derby nog altijd leeft, vooral na een jaar van afwezigheid.

Hoewel we altijd ons best doen als het gaat om sfeeracties, proberen we tegen de rivaal altijd extra uit te pakken. Wanneer de voorbereidingen hiervoor in volle gang zijn, besluit de club echter dat er geen sfeeracties zijn toegestaan. De reden? Eén of ander lulverhaal over veiligheid. Een duidelijke reden komt er niet, maar wat de echte reden ook is, we moeten onze werkzaamheden per direct neerleggen en nadenken over een alternatief.

Dat alternatief is er redelijk snel: T-shirts die gedragen kunnen worden door de supporters in het uitvak. De verkoop loopt storm en er is veel animo voor de ‘Vrijheid voor Supporters’-shirts, waarvoor dank! Er heeft veel tijd in gezeten en zijn blij met iedereen die het shirt heeft gekocht en heeft gedragen in het uitvak.

Zondagochtend is het zover; matchday! Al vroeg verzamelen we bij ons hok om voorbereidingen te treffen en te ontbijten. Omdat we de rest van de dag weinig tot geen alcohol zullen krijgen – in de bus én in het uitvak wordt geen bier geschonken – brengen we het alcoholgehalte in ons lichaam ook alvast omhoog. De wedstrijd begint op het vreselijke tijdstip van 12:15 uur (= kut!), wat dus betekent dat we rond 7:00 uur onze eerste drankjes achterover gieten. Heerlijk.

Naast de speciale shirts hebben we nog meer in petto. Ondanks de beperkingen zorgen we voor de nodige vlaggen, doeken en strandballen in het uitvak. Bij opkomst van beide elftallen zijn de vlaggen en doeken ‘gewoon’ te zien, omringd door de nodige zwarte strandballen. Een geslaagde actie, al zeggen we zelf.

Aan de overkant gaat het iets minder soepel. De supporters van PEC Zwolle liggen de laatste tijd onder vuur en besluiten daarom de eerste 15 minuten van het duel te boycotten. Het wordt groots aangekondigd waardoor de verwachtingen (ook bij ons) hoog zijn. Toch valt het flink tegen; slechts een klein groepje van FEU blijft het eerste kwartier buiten staan. Van een echte boycot kunnen we dus niet spreken.

De IJsselderby brengt altijd wat extra spanning met zich mee en dat is op het veld te merken, maar ook in het uitvak. Het spel is bij vlagen een stuk minder dan we gewend zijn en datzelfde geldt voor de sfeer. Na de bizarre beslissing van de VAR om het werelddoelpunt van Willumsson af te keuren, de rode kaart van Amofa en de 1-0 van Zwolle wordt de sfeer er niet beter op. Toch herpakken we ons en blijven we voor de volle 100% achter onze jongens staan; Kowet herpakt zich ook en komt 20 minuten voor tijd via Oliver Edvardsen op een verdiende 1-1. Gerechtigheid. Met tien man wordt daarna alles gegeven voor een punt en het harde werken wordt beloond, want na het eindsignaal staat er 1-1 op het scorebord. De morele winnaar van deze zondagmiddag: Go Ahead Eagles.

Het was, ondanks alle beperkingen die ons zijn opgelegd, een geslaagde middag. Met een punt reizen we terug naar Deventer. Aanstaande vrijdag spelen we weer thuis, dan komt het goed presterende Fortuna op bezoek. Tot dan!