Webshop bestellingen binnen 3/4 dagen bezorgd

Negatieve framing door media zet Eagles-supporters ten onrechte in kwaad daglicht

Zondagavond hebben 100 supporters tijdens de wedstrijd SC Cambuur – Go Ahead Eagles gedemonstreerd aan het Kalverdijkje in Leeuwarden, precies zoals aangekondigd en overeengekomen met de gemeente Leeuwarden. Nog tijdens deze demonstratie kwam de regionale Omroep Friesland om 20:58 uur met het voor ons verrassende nieuwsbericht ‘Drie aanhoudingen in Leeuwarden en agressieve sfeer bij demonstratie Go Ahead Eagles in Leeuwarden’. In het nieuwsbericht werden de drie aanhoudingen gelinkt aan onze demonstratie. Totaal onterecht, want het zou volgens Politie Friesland gaan om drie mannen uit de provincie zelf (een 27-jarige man uit Burgum, een 47-jarige man uit Leeuwarden en een 52-jarige man uit de gemeente Heerenveen). Op een kwartier lopen van onze demonstratieplaats waren deze heren opgepakt vanwege het overtreden van de wapenwet.

Wij betreuren de berichtgeving van Omroep Friesland, die door het niet verifiëren van informatie flink de mist in is gegaan én ons als Eagles-supporters in een kwaad daglicht heeft gezet. Diezelfde omroep kwam vanmorgen om 10:00 uur met het echte verhaal, maar uiteraard was dit al veel te laat. Verschillende landelijke en regionale media, zoals de NOS en verschillende titels van DPG Media, hadden het eerste bericht al klakkeloos overgenomen zonder zelf enig onderzoek te doen, waardoor opnieuw sprake is van zeer negatieve framing van de voetbalsupporter. In de media lag de nadruk op de aanhoudingen en de ‘agressieve sfeer’, terwijl er aan het Kalverdijkje in Leeuwarden alleen wat vuurwerk werd afgestoken en er verder rustig naar de wedstrijd werd gekeken. Dit vinden wij een erg kwalijke zaak, ook omdat de gemeente Leeuwarden heeft beaamd dat de demonstratie goed en rustig is verlopen.

Wij betreuren het ten zeerste dat de nadruk niet lag op onze boodschap – te weten het stoppen van collectieve straffen en het overgaan op een dadergerichte aanpak – maar dat er zonder enig onderzoek en zonder wederhoor door de media wordt uitgehaald naar de voetbalsupporters.