Webshop bestellingen binnen 3/4 dagen bezorgd

Fotoverslag Ajax – Go Ahead Eagles (1-1)

Na het 20-jarig jubileum dat afgelopen zaterdag uitgebreid gevierd werd, is het donderdag alweer tijd voor de volgende wedstrijd. Ook deze is voor ADHD een vrij bijzondere: Ajax-uit. De afgelopen jaren werd dit specifieke uitduel om diverse redenen door ons geboycot, maar gezien het belang van de wedstrijd hebben we dit jaar besloten om onze principes opzij te zetten en met sfeerartikelen aanwezig te zijn in de Arena. En dus stappen we donderdagavond in de bus richting Amsterdam.

Een wedstrijd aan de andere kant van het land op donderdagavond 21.00 uur is natuurlijk niet het meest aantrekkelijke affiche, maar toch reizen ruim 200 supporters vandaag af naar de hoofdstad. Aangekomen in Amsterdam worden we opgewacht door een heel peloton aan politieagenten. Dat is vaak geen probleem, maar deze agenten besluiten extra streng te werk te gaan. Wanneer er door een supporter een Kowet-sticker wordt opgeplakt, wordt deze door zes agenten ingesloten. Een beetje overdreven als je het ons vraagt, maar gelukkig laten ze de supporter zonder boete vertrekken.

Waar we in voorgaande jaren werden gecontroleerd door zeer opgefokte stewards, lijkt het op deze doordeweekse avond allemaal wel mee te vallen. De ontvangst verloopt rustig en ook het controleren van spandoeken en vlaggen gebeurt zonder problemen. Dat is weleens anders geweest – zeker in Amsterdam – en dus is dat voor ons al een flinke meevaller.

Wat minder meevalt is het aantal trappen dat we na de controlepoortjes moeten beklimmen om in het uitvak te komen. Uitgeput en dorstig komen we eindelijk maar toch aan op de bovenste verdieping, waar we daarna om de oren geslagen worden met absurde prijzen. Zo wordt er in de Johan Cruijff Arena maar liefst €7,25 gevraagd voor een halve liter. Bizar. In Amsterdam is voetbal blijkbaar niet meer voor de ‘normale’ supporter.

Uiteraard wordt er ook nog gevoetbald. De wedstrijd begint slaapverwekkend; de Amsterdamse bezoekers zijn stil (vaak hoor je alleen die gast met zijn microfoon) en het spel is tam. De sfeer zit er in het uitvak goed in, zeker gezien het relatief lage aantal afgereisde Kowet-supporters. Zelfs als uitgerekend Gaaei op een heerlijke wijze de 1-0 binnen schiet, blijft het uitvak geluid maken.

Na de rust lijkt Kowet iets van de energie uit het uitvak te hebben overgenomen en worden ze feller. Na een aantal goede wissels van René Hake wordt de ploeg zelfs dreigend. In blessuretijd krijgt het team en het uitvak wat het verdient; na een blunder van Ajax-doelman Ramaj schiet captain Bas Kuipers de 1-1 binnen. Het uitvak ontploft; we nemen een heel lekker puntje mee naar Deventer. Na dit zeer belangrijke gelijkspel in de strijd om plek vijf of de play-offs reizen we met een goed gevoel terug.