Webshop bestellingen binnen 3/4 dagen bezorgd

Fotoverslag Borussia Mönchengladbach – Go Ahead Eagles (3-2)

De winterstop wordt onderbroken met een oefenwedstrijd over de grens. Het kalenderjaar 2024 trappen we namelijk af in Mönchengladbach, waar Borussia de tegenstander is. Op zaterdagmiddag stappen we in een minibusje om de rit van zo’n 2 uur (180 kilometer) af te leggen voor een wedstrijd van vier keer 30 minuten. Met zo’n 130 Kowet-supporters reizen we af naar Duitsland.

Voor de supporters uit Deventer is een heus uitvak gecreëerd. Dit gaat echter niet zonder problemen. De organisatie is in Duitsland blijkbaar niet veel anders dan in Nederland – namelijk ook slecht – en dus gaat er van alles mis. Op het laatste moment wordt besloten dat we een eigen ingang en vak achter de goal krijgen. Hierdoor is er geen kraampje voor eten en drinken in de buurt. Ook de wc’s zijn onbereikbaar voor de bezoekers. We besluiten om buiten de poorten in de bosjes onze blaas te legen, maar voor de dames wordt dit een lastig verhaal. Na veel overleg mogen we daarom in etappes (!) tussen de thuissupporters lopen om drinken te halen en de toiletten te bezoeken.

Bij het betreden van het uitvak merken we dat de beveiliging minstens net zo streng is als bij bepaalde stadions in Nederland. Hoewel het gaat om een oefenwedstrijd, zijn CP Company ‘goggles’ verboden. Dit is een nationale voetbalregel in Duitsland en geldt ook op deze zaterdagmiddag langs een trainingsveld in Mönchengladbach. De lenzen moeten terug het minibusje in. Ook in Duitsland regeert de angst, zo blijkt.

Omdat het ijskoud is langs de lijn, verlangen veel supporters tijdens de wedstrijd naar iets warms. In de verkooppunten worden braadworsten (en bier) verkocht maar door het gestuntel van de organisatie is het bijna onmogelijk om deze te bereiken. De rijen zijn lang en omdat er geen kraam is voor de uitsupporters, moeten de ruim 700 aanwezige toeschouwers allemaal naar dezelfde kraampjes om eten en drinken te halen. Gelukkig maakt het Duitse eten en drinken veel goed als je eenmaal aan de beurt bent.

Ook de Duitse politie laat zich nog even zien. Na zo’n 75 minuten spelen melden 15 bussen van de Duitse ME zich bij het uitvak. Ze blijven zo’n 20 minuten staan en vertrekken dan weer. Niemand weet precies waarom de heren en dames er zijn, maar het lijkt ons een beetje overdreven voor 130 Deventenaren.

Uiteindelijk verliest Kowet op deze koude zaterdagmiddag met 3-2 van Die Föhlen. Het maakt voor ons weinig verschil; wij hebben een zeer geslaagde dag gehad. Ondanks de onduidelijke organisatie, lange wachtrijen en strenge regels zijn dit soort oefenpotjes wel erg gaaf. Er wordt geouwehoerd, gedronken en gegeten en we komen op plekken waar je als Kowet-supporter niet vaak komt. Wat ons betreft mogen dit soort oefenwedstrijden vaker georganiseerd worden! Al is het eerst tijd voor de hervatting van de Eredivisie. Zondag komt Ajax op bezoek. De Amsterdammers staan één plaats boven ons en wij zullen er alles aan doen om die vijfde plek terug te pakken. Er wordt om 14:30 uur afgetrapt en uiteraard zijn wij er bij. Tot dan!