Webshop bestellingen binnen 3/4 dagen bezorgd

Fotoverslag IJsselderby (1-1)

Nadat de derby door gemeente, KNVB en club eigenhandig een kopje kleiner is gemaakt, leeft er een heel ander sentiment richting het treffen met PEC Zwolle. De ploeg komt op bezoek maar er is alles aan gedaan om de derby te vermoorden; naast dat er op het belachelijke tijdstip van 12.15 uur wordt afgetrapt, zijn ook maar de helft van de uitsupporters welkom. Uiteraard gaan de blauwvingers daar niet mee akkoord en dus blijft het uitvak deze zondagmiddag leeg.

De IJsselderby begint voor ons al op zaterdag bij de laatste training. Samen met een groot aantal mede-supporters warmen we de spelers op voor de wedstrijd van het jaar. Minutenlang is de lucht rood geel gekleurd door rookbommen, fakkels en vuurwerkpotten. Ook de nieuwe anti-zw*lle sjaals gaan als warme broodjes over de toonbank. Van een vermoorde derby met belachelijke restricties is even niets te merken!

Ondanks de vermoorde derbysfeer moet deze wedstrijd gewoon gewonnen worden. Niet alleen voor de punten, maar van Zwolle moeten we ieder jaar eigenlijk twee keer winnen. De uitwedstrijd eindigde in een gelijkspel en hoewel het gevoel heel anders is dit keer, zullen we er alles aan moeten doen om de drie punten over de streep te trekken.

We verzamelen dan ook al erg vroeg bij het stadion. Er staat een grote sfeeractie op het programma – het blijft immers PEC-thuis – en dus is er genoeg voor te bereiden. Na een ontbijtje gaan we in groepjes aan de slag. Vlaggen, bandieri’s en het doek worden naar de juiste plek gebracht. Als dat is gebeurd, is het tijd voor de mentale voorbereiding. Onder het genot van een hapje, drankje en harde muziek komt 12.15 uur steeds dichterbij.

Bij het binnenlopen van het stadion hangt er toch een soort spanning in de lucht. Deze wedstrijd betekent toch heel veel voor de supporters, ondanks alle maatregelen en restricties. De Adelaarshorst is compleet uitverkocht en lijkt klaar voor een feestje. Bij geven het startschot; bij opkomst wordt de IJsseltribune bedekt door een prachtig takeldoek. Op het veld gaan de bekende grote zwaaivlaggen de lucht in en daarachter, op de B-Side, kleurt het rood-geel door vlaggen en bandieri’s. Een heerlijke sfeeractie, al zeggen we zelf, en iedereen raakt gelijk in de stemming. Het feest kan beginnen.

En dat lijkt ook direct te gebeuren. Na een korte onderbreking omdat Bram van Polen wordt ‘aangevallen’ door een stuk plastic, gaat de bal op de stip. Kowet krijgt een penalty en kan al vroeg in de wedstrijd op voorsprong komen. Na zeven minuten gaat Victor Edvardsen achter de bal staan, maar hij ziet zijn inzet gekeerd worden door keeper Schendelaar. Het stadion valt stil. De grootste kansen zijn daarna voor de bezoekers, die na 22 minuten zelfs op voorsprong lijken te komen. Het doelpunt wordt echter afgekeurd wegens buitenspel en het stadion juicht.

De eerste helft kabbelt daarna voorbij. Bij vlagen gebeurt er iets op de tribune. PEC-spelers worden uitgejouwd, Kowet wordt naar voren geschreeuwd. Omdat het op het veld niet helemaal lukt, ontbrandt het op de tribunes ook niet helemaal. Voor de wedstrijd van het jaar is de sfeer erg matig. Het zal de spanning zijn. Na de rust moet het beter. En dat wordt het ook; net als in de eerste helft gaat het in de eerste minuten iets harder. Op de tribune tenminste, niet op het veld. Kowet laat geen goede wedstrijd zien en maakt veel kleine foutjes, wat na bijna tachtig minuten spelen resulteert in de 0-1 voor Zwolle. Het zal toch niet… Vanaf dat moment gaat de ploeg van René Hake aanzetten en krijgen we eindelijk wat grote kansen. De druk wordt erop gezet en diep in blessuretijd wordt de bal naar voren gepompt. Omdat PEC-verdediger Sam Kersten een moment van verstandsverbijstering ervaart en met zijn elleboog naar de bal gaat, krijgt Kowet na 99 minuten nog een strafschop. Deze keer mag Mats Deijl aanleggen en hij doet wel wat hij moet doen; 1-1! Het stadion ontploft alsof Kowet zojuist de winnende heeft gemaakt, maar ergens voelt het ook zo.

Omdat direct concurrenten ook punten laten liggen, staan we na speelronde 21 nog ‘gewoon’ op de zesde plek. Zaterdag zullen we die plek moeten verdedigen in Heerenveen tegen de plaatselijke SC. Om 21.00 uur wordt er afgetrapt in het Abe Lenstra Stadion. Tot dan!